Als het thuis (even) niet meer lukt

Niet voor iedere jongere is het vanzelfsprekend om altijd thuis op te groeien. Als het door omstandigheden thuis niet meer gaat, dan is wonen in een Driestroom gezinshuis vaak het beste alternatief.
Het niet lukken, hoeft niet voor altijd te zijn.

Soms is de thuis situatie zo scheefgegroeid dat de ontwikkeling van een kind dreigt te stagneren. In zo’n situatie is het voor zowel kind als ouders, beter dat deze tijdelijk in een andere woonomgeving verblijft.
Vanuit de nieuwe situatie kan er dan gewerkt worden aan het weer opgang brengen van de ontwikkeling van de jongere, het herstellen van de ouder – jongere relatie of het versterken van opvoedingsvaardigheden.
Als het niet mogelijk is om toe te werken naar: terug naar huis, dan kunnen de gezinshuisouders  helpen om deze voor te bereiden naar een zo zelfstandig mogelijk leven.
Wat de reden ook is? Wonen in een Driestroom gezinshuis betekent wonen in een huislijke en stimulerende omgeving met specialistische begeleiding

Opgroeien in een beschermde huiselijke omgeving

Een Driestroom gezinshuis lijkt op een ‘normaal’ gezinshuis: je groeit op samen met andere jongeren, volgt het normale dagritme, gaat naar school en sportclubjes en doet al die andere dingen die bij een gezin horen.
Het verschil is dat Driestroom-ouders ook professionele zorgverleners zijn. Ze weten hoe ze jongeren moeten begeleiden – met alles wat er speelt.

Ons Driestroom gezinshuis

Ons gezinshuis bevindt zich in het buitengebied aan de rand van de Haaksbergse wijk De Veldmaat. De Veldmaat ligt in het NO van Haaksbergen. De Twentse steden Enschede en Hengelo liggen op 10 km afstand van ons gezinshuis en zijn zowel met het openbaar vervoer als met de fiets prima te bereiken.

De voormalige boerderij is verbouwd tot een ruim, gezellig en kleinschalig gezinshuis.
In de oude deel is een extra leefruimte gesitueerd met 3 keukenblokjes, een  eetgedeelte en een tv-zithoek.
Vanuit deze ruimte kun je naar zowel het woonhuis waar de gezinshuisouders Susan en Onno en hun 2 dochters wonen, maar ook naar de 3 ruime zit-slaapkamers voor onze medehuisgenoten.

Deze kamers die zich op de begane grond bevinden, zijn middels terras deuren, direct verbonden met de ruime tuin en hebben een landelijk en prikkel-arm uitzicht.
Elke kamer is voorzien van een zit- en een slaapgedeelte. Ook beschikt elke kamer over een eigen badkamer en toilet.
De 3e kamer is middels een deur af te sluiten van het centrale gedeelte, zodat er een inpandige “semi zelfstandige woonruimte” ontstaat, een zogenaamde “Tussenstapwoning”. Deze is geschikt voor jongeren van 18 jaar en ouder in het kader van het leren zelfstandig te gaan wonen.

Alles in de buurt

De landelijke ligging betekent dat we ruimtelijk wonen met veel rust en groen om ons heen, maar niet afgelegen.
Het winkelcentrum van de Veldmaat ligt op loopafstand. Naast een goed winkelaanbod voor de alledaagse boodschappen kent de Veldmaat ook een uitgebreid verenigingsleven.
Voetbal, tennis, padel, squash, fitness, fietscross, handbal, scouting, in de Veldmaat is er op vrijetijds-gebied veel te doen. Het centrum van Haaksbergen met zeer goede verbindingen naar de Twentse steden Enschede en Hengelo bevindt zich op fiets afstand.

Kenmerken

  • Voor jongeren vanaf 14 jaar.
  • Kleinschalig, 3 woonplekken.
  • Wonen met intensieve begeleiding en zorg.