Wonen in een Driestroom Gezinshuis

Niet voor iedere jongere is het vanzelfsprekend om thuis op te groeien. Als het door omstandigheden thuis niet meer gaat, dan is wonen in een (Driestroom) gezinshuis vaak het beste alternatief.

Wonen in een Driestroom gezinshuis betekent wonen in een gezinsvervangende omgeving. Een kleinschalige, huiselijke woonvorm waar intensieve begeleiding wordt geboden.
Begeleiding die er is als je naar bed gaat en…. die er ook is, als je weer opstaat.
Vanuit deze omgeving bieden wij jongeren vanaf 14 jaar een alternatieve woonplek voor als het thuis (even) niet meer gaat.

Naadloze overgang van Jeugdzorg naar beschermd wonen

Jongeren die door omstandigheden niet meer thuis kunnen gaan wonen, kunnen vanuit deze gezinsvervangende context de eerste stap naar zelfstandigheid zetten.
Doordat wij geen leeftijdgrens hanteren is er een naadloze overstap van Jeugdzorg naar beschermd wonen.

Mochten er wel mogelijkheden zijn om de jongere weer terug te laten keren naar huis, dan gaan we daar met alle betrokkene aan werken.
Hierbij valt te denken aan het: herstellen van de veiligheid en het contact tussen ouder(s) en kind, versterken van opvoedingsvaardigheden en werken aan (eventuele) andere problemen van ouders of het verminderen van gedrag- en emotionele problemen van de jongere.
Bij terugplaatsing werken we intensief samen met andere zorgverleners, instellingen of mantelzorgers/vrijwilligers.

Ons Driestroom gezinshuis

Ons gezinshuis is landelijk gelegen binnen de driehoek; Haaksbergen-Enschede-Hengelo.
De voormalige boerderij is verbouwd tot een ruime, gezellige en unieke woning.
Uniek, omdat het huis zo verbouwd is dat er binnen het woonhuis, 3 semi zelfstandige woonunits zijn gebouwd. Zo kunnen jongeren vanuit de kracht van het dagelijkse gezinsleven leren om het eigen leven zo zelfstandig mogelijk vorm te gaan geven.

In de voormalige deel is een gemeenschappelijk leefruimte gesitueerd. Deze is voorzien van 3 keukenblokjes, een eetgedeelte en televisie zithoek.
Vanuit de oude deel kun je naar zowel het woonhuis waar de gezinshuisouders Susan en Onno en hun 2 dochters wonen, maar ook naar de 3 ruime woon-leefkamers voor onze mede-huisgenoten.

Deze kamers die zich op de begane grond bevinden, zijn middels terras deuren, direct verbonden met de ruime tuin.
Elke kamer is voorzien van een woon-zit gedeelte en slaapgedeelte. Ook beschikt elke kamer over een eigen badkamer en toilet.
De 3e kamer is middels een deur af te sluiten van het centrale gedeelte, zodat er een inpandige “zelfstandige woonruimte” ontstaat, een zogenaamde “Tussenstapwoning”.

Alles in de buurt

De landelijke ligging betekent dat we ruimtelijk wonen met veel rust en groen om ons heen, maar niet afgelegen.
Zo is het (winkel) centrum van de Veldmaat in de buurt.
Naast een goed winkelaanbod voor de alledaagse boodschappen kent de Veldmaat ook een uitgebreid verenigingsleven.
Voetbal, tennis, padel, squash, fitness, fietscross, handbal, scouting, in de Veldmaat is er op vrijetijds-gebied veel te doen.
Ook de kern van Haaksbergen en het busstation met zeer goede verbindingen naar de Twentse steden Enschede en Hengelo bevindt zich op fiets afstand.

Kenmerken

  • Zorg vanuit een familiaire context.

  • Kleinschalig, 3 woonplekken.

  • Wonen met intensieve begeleiding en zorg.